آیا می دانستید اگر طرح جدیدی برای محصولات تولیدی خود ایجاد کرده اید قبل از افشا باید ثبت نمائید؟
آیا می دانستید اگر بسته بندی منحصر به فردی ابداع کرده اید قبل از افشا باید آنرا ثبت نمائید؟
در زبان معمول، طرح صنعتی معمولا به شکل و ظاهر کلی یک کالا اشاره دارد اما در لسان حقوق مالکیت فکری طرح صنعتی خصوصیات مربوط به شکل و ساختار، و یا نقش و تزئینات به کار رفته در یک کالا به واسطه یک فرایند صنعتی است که در کالای خاتمه یافته ایجاد چشم نوازی و جذابیت کند.
بنابر این به عنوان یک قاعده کلی، طرح صنعتی متشکل است از:
۱- ویژگی های سه بعدی مانند شکل یک کالا
۲- ویژگی های دو بعدی مانند تزئینات، خطوط یا رنگ های به کار رفته در یک کالا
۳- ترکیبی از موارد فوق
پس هر تغییر در شکل ظاهر یا نوع بسته بندی که باعث زیبا شدن محصول تولیدی شما گردید و یا باعث جذابیت محصولات شما برای مصرف کننده می گردد قبل از افشا، بهتر است ثبت نمایید تا جلو سو استفاده رقبای خارجی و داخلی در بازارهای هدف گرفته شود.با ثبت طرح صنعتی شما می توانید به راحتی از واردات یک محصول که تقلیدی از طرح تولیدی ثبت شده شما است را جلوگیری نمایید.
ثبت یک طرح صنعتی به صورتی استاندارد و صحیح می تواند درمیزان آرامش فکری و اطمینان حقوقی فردای ما بسیار تأثیرگذار باشد. بنابراین، اگر چه نحوه ی صحیح ثبت طرح های صنعتی یک فن و تخصص علمی- تجربی است که نیازمند حضور متخصّصین خود است، امّا به طور کلی، می توان گفت روند یک ثبت در ایران به صورت زیر می باشد.
مدارک لازم جهت تقاضای ثبت طرح صنعتی
۱- تکمیل فرم اظهارنامه ثبت طرح صنعتی؛
۲- مدارک مثبت هویت متقاضی؛
اشخاص حقیقی: کپی شناسنامه و کپی کارت ملی؛
اشخاص حقوقی: آخرین روزنامه رسمی دلیل مدیریت کپی شناسنامه و کارت ملی صاحبان امضاء
۴- مدارک نماینده قانونی:
درصورتی که تقاضا توسط نمااینده قانونی (وکیل، دارنده یا دارندگان حق امضا برای اشخاص حقوقی و …) به عمل آید مدارک آن ضمیمه گردد.
۵- مدارک مثبت هویت طراح:
ارائه کپی شناسنامه و کارت ملی طراح
۶- ارائه نمونه از طرح صنعتی مورد درخواست برای ثبت؛
اگر طرح صنعتی دو بعدی باشد، پنج نمونه از شکل یا تصویر گرافیکی یا پنج نمونه از طرح ترسیم شده؛
اگر طرح صنعتی سه بعدی باشد، پنج نمونه از شکل یا تصویر گرافیکی یا پنج نمونه از طرح ترسیم شده از تمامی جوانب طرح موردتقاضا؛
در طرح صنعتی سه بعدی، مرجع ثبت میتواند ماکتی از آن را به همراه اظهارنامه درخواست نماید. اندازه ماکتی که متقاضی از مدل طرح خود ارائه میدهد، باید حداکثر ۲۰×۲۰×۲۰ سانتی متر و وزن آن حداکثر ۲ کیلوگرم و از مادهای بادوام و غیرفاسد شدنی باشد.
۷- درخواست کتبی تأخیر انتشار:
درصورتیکه متقاضی بخواهد طرح مورد درخواست وی منتشر نگردد، همراه مدارک، درخواست کتبی مبنی بر تأخیر انتشار آگهی ثبت طرح صنعتی با تعیین مدت تأخیر (حداکثر یک سال).
۸- درخواست عدم ذکر نام:
چنانچه طراح مالک نباشد و همچنین نخواهد نام وی در مدارک و آگهی طرح صنعتی قید شود باید درخواست کتبی مبنی بر عدم ذکر نام خود را ضمیمه نماید.
۱۱- رسید مربوط به پرداخت هزینه های قانونی
در صورتی که درخواست ثبت از سوی متقاضی خارجی باشد، معادل ارزی کلیه هزینه ها و تعرفه ای ثبتی علامت بر مبنای فرانک سوئیس می بایست به شماره حساب ارزی ۷۴۰۰۰۱ نزد بانک ملی- شعبه عباس آبادغربی(۸۰۳) به نام خدمات ثبتی اداره کل مالکیت صنعتی واریزگردد.
۱۲- استفاده از حق تقدم :
درصورتی که متقاضی یا متقاضیان ثبت بخواهند به استناد تقاضای ثبت یا ثبت خارج ازکشور از مزایای حق تقدم (حداکثر۶ماه) استفاده نمایند می بایست مدارک مربوط به حق تقدم را همزمان با تسلیم اظهارنامه یا حداکثر ظرف ۱۵روز از آن تاریخ تسلیم کنند.
توجه۱- طرح چاپ شده اشکال و تصاویر گرافیکی یا ترسیم شده، موضوع بندهای ۴ و۵ فوق، باید حداکثر در ابعاد ۲۰×۲۰ سانتی متر باشد و در آن رنگی بودن یا نبودن اشکال و تصاویر تصریح گردد.
توجه۲- در صورت نیاز به ارائه ماکتی از مدل طرح، مرجع ثبت میتواند ماکت مزبور را ممهور به مهر و تاریخ نموده به متقاضی اعاده نماید. (تشخیص ارائه ماکت با مرجع ثبت می باشد.)
موسسه حقوقی پایتخت با سال ها تجربه در خدمت شما برای ثبت طرح صنعتی می باشد.
کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت نزد موسسه حقوقی پایتخت محفوظ است